Поклон, почит и свежи цвеќиња пред спомен обележјата на народниот херој Борка Талески

По 82 години од грозоморното убиство на нашиот патрон, народниот херој Борка Талески и неговиот соборец, Лазо Филиповски Лавски, делегации од ЈОУ Градска библиотека „Борка

ПОВЕЌЕ »
Борка Талески (1921-1942)

82 години од грозоморното убиство на Борка Талески, патронот на нашата библиотека

                     Денеска, 2 март 2024 година, се навршуваат 82 години од грозоморното убиство на нашиот патрон, народниот херој Борка Талески (1921-1942) во месноста Чашка, непосредно

ПОВЕЌЕ »

Библиотеката со нови раритетни експонати – биста од Коле Чашуле и фотографии до раритетни книги

Биста на Коле Чашуле (1921-2009), дело на академик Томе Серафимовски е новиот раритетен експонат што од денеска ја краси поставката на библиотеката посветена на роднокрајниот

ПОВЕЌЕ »

Одбележуваме 80 години од смртта на нашиот сограѓанин, Али Фети Окјар, маркантен лик во турската историја и држава

ЈОУ Градска библиотека „Борка Талески“ – Прилеп, Завод и Музеј – Прилеп и Општина Прилеп, со заеднички влог и соработка, ја одбележаа 80 годишнината од

ПОВЕЌЕ »

Поклон, почит и свежи цвеќиња пред спомен обележјата на народниот херој Борка Талески

По 82 години од грозоморното убиство на нашиот патрон, народниот херој Борка Талески и неговиот соборец, Лазо Филиповски Лавски, делегации од ЈОУ Градска библиотека „Борка

ПОВЕЌЕ »
Борка Талески (1921-1942)

82 години од грозоморното убиство на Борка Талески, патронот на нашата библиотека

                     Денеска, 2 март 2024 година, се навршуваат 82 години од грозоморното убиство на нашиот патрон, народниот херој Борка Талески (1921-1942) во месноста Чашка, непосредно

ПОВЕЌЕ »

Библиотеката со нови раритетни експонати – биста од Коле Чашуле и фотографии до раритетни книги

Биста на Коле Чашуле (1921-2009), дело на академик Томе Серафимовски е новиот раритетен експонат што од денеска ја краси поставката на библиотеката посветена на роднокрајниот

ПОВЕЌЕ »

Одбележуваме 80 години од смртта на нашиот сограѓанин, Али Фети Окјар, маркантен лик во турската историја и држава

ЈОУ Градска библиотека „Борка Талески“ – Прилеп, Завод и Музеј – Прилеп и Општина Прилеп, со заеднички влог и соработка, ја одбележаа 80 годишнината од

ПОВЕЌЕ »